Kultúra

A velencei kalmár

A Pesti Színház Shakespeare-sorozatának keretében A velencei kalmárt láttam szombaton 🙂

A modern színházzal mindig bajban vagyok, mert én a klasszikus jelmezekben előadott darabokat preferálom, de A velencei kalmárnál nem zavart, hogy kísérletet sem tettek a történelmi kor felidézésére.

A díszlet nagyon ötletes volt, a háttér egy sokajtajú dobozként különböző helyiségeket jelenített meg, a színpad közepére befüggesztett, világító üveglap pedig amellett, hogy segített érzékeltetni a térbeli távolságokat, látványosan szimbolizálta a hajót, illetve a teljes darabon végighúzódó bizonytalanságot.

Stohl András viselt dolgai miatt Mivel előítéletes kis dög vagyok, fenntartásaim voltak a darabbal kapcsolatban, de messze az Antoniót alakító Stohl András volt a legjobb a darabban, a Bassaniót játszó Telkes Péterrel még azokban a jelentekben is lehetett érezni a jelenlétüket, ahol nem együtt szerepeltek.

Spoiler:

Meglepő és szerintem oda nem illő fordulat volt, hogy a végén egyszerűen meggyilkolták Shylockot (hasba szúrták és elvérzett). A drámában ez nem így van, és a pozitív karakterek oldaláról elég visszatetsző az, hogy miután kiderült, hogy a jog mégsem méltánytalan, sőt nekik kedvez, ilyen jogtalanságot követnek el.

A Pesti Színházban a nézőtér emelkedése ideális, úgyhogy még az én testmagasságommal is jól látszott minden 🙂 Egyébként hatalmas tömeg volt, szó szerint test a test elleni harcot kellett vívni már azért is, hogy egyáltalán kiléphessünk az előtérbe (a büfével és a mosdóval nem is próbálkoztunk). A színház honlapján állójegyeket is lehet venni, szerintem ez nem segített a zsúfoltságon.

Sajnos kifogtunk egy iskolai osztályt, akik üvöltve kommunikáltak egymással a nézőtér különböző részeiről, a kísérőtanárok meg egyenesen asszisztáltak hozzá. Gondolom, az elszórt elhelyezés amiatt volt, hogy a Vígszínház honlapján az ember nem maga választja ki a helyét, hanem megad egy árkategóriát, és utána a rendszer javasol neki annyi széket, ahány jegyet venni akar.

Összességében jól szórakoztam, szerintem érdemes elmenni, ha belefér valakinek az idejébe 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.