Tanulmányok

Fél lábon is…

…túlélem ezt a hátralévő pár hetet a vizsgaidőszakból, de azt hiszem, elértem egy mélypontot.

A jogszoc vizsgámmal még semmi sem volt, jól sikerült, jó jegyet is kaptam. Aztán jött a büntetőjog, ahol kikaptuk azt a vizsgáztatót, aki a saját nemét annyira utálja, hogy sosem adna 5-öst, így mindenki 4-essel távozott — a nem is a saját tételükről habogó fiúk és azok is, akik rendesen felkészültek (pl. én, aki nem tudtam szám alapján megmondani, hogy mi van egy határozatban, vagy az előttem lévő lány, aki “nem volt elég összeszedett”).

Aztán tegnap jött az EKP vizsga. Az egész tanszék egy katasztrófa, ez már év közben sem volt kérdés (3x módosították a tematikát, és a tanszékvezető sem tudta, melyik a hatályos, pedig ez alapján kellett modult választani + ők íratták azt a remek évfolyam-zárthelyit, ahol gyakorlatilag egymás ölében ültünk, mivel nem bontották volna két részre az évfolyamot, aztán elvették többektől a papírt, mert ránéztek a másikéra — én lazán 6 ember megoldásait láttam, és nem azért, mert a legkevésbé is érdekelt).

A vizsga eleje is rosszul kezdődött, elkéstek, aztán egy nagyon öreg bácsika osztotta az instrukciókat, amiből egy hangot se lehetett hallani, végül megkaptuk a tesztlapokat — az első része feleletválasztós volt, azonban több mondatból is hiányzott az alany/állítmány, így aztán teljesen mindegy volt, mit választ az ember, egyik válasz sem volt helyes. Mindig elmondják, milyen fontos a jogászi munkában a verbalitás és az íráskészség blabla, de arra nem veszik a fáradtságot, hogy a teszt, amit 200 emberrel megíratnak, legalább nagyjából értelmes legyen.

A másik gond, hogy ebben is voltak dokumentumszámok — mondd meg, melyikben mi volt. Azon már túltettem magam, hogy a magyar oktatás nem fog belépni a XXI. századba (open book vizsgák, jogesetek és hasonló abszurdumok a szó szerinti magolás helyett), de az, hogy feldolgozhatatlan mennyiségű dokumentumazonosító-számot kéne megtanulni, röhejes. Oké, a dolgozatban mondjuk csak kettőt kérdeztek, de ezek szerint több százat be kellett volna magolni -.-

Ami ma végleg kiverte a biztosítékot, az római jog vizsga. Én még tavaly letudtam a dolgot, de a barátnőm csúszott egy évet miatta, és most volt róma 2-ből szigorlatozni — 60+ emberből 18 ment át a beugrón, tehát ezek még nem azok, akiknek sikerült a vizsgájuk, ők csak megkapták a lehetőséget, hogy megpróbálhassanak levizsgázni.

A barátnőm nem buta és nem lusta, ráadásul mivel csúszott, egész félévben rendszeresen tudott a rómával foglalkozni, és kevés vizsgája volt, így hetek óta ezt tanulta — mégsem sikerült neki. Az igazságtalanságnak ezzel a fokával már nem tudok mit kezdeni. 😦 Ha idén se sikerül a rómája, valószínűleg nem fogja folytatni a jogot, vagy legalábbis nem nálunk, és meg is értem — kétféle ember bukik ki tőlünk, az egyik típus az, aki nem tud fejből visszamondani egy 700 oldalas könyvet: ettől még nem lehet jó jogász? Az AJ-je, ami az egyetlen életszerű vizsga (open book, jogeset stb.), elsőre simán meglett. Egy idő után egy papagáj is visszamondaná a rómakönyvet, és annak kb. ugyanannyi értelme lenne, mint a mostani, hallgatókkal szembeni elvárásoknak.

Hogy valami érdekeset is mondjak, a Complex és az Opten Cégtár egy aranybánya, nem is értem, miért nem mondta senki, hogy így simán le lehet nyomozni embereket 😀 Pl. én most a Tibi atya v. Oravecz Nóra ügyben nyomoztam ki, hogy kié is a Humbák Művek és valószínűsíthetőleg az egész mémgyár, de azóta csomó üzletet és egyéni vállalkozót megkerestem rajta 😀

Fél lábon is…” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.