Kultúra · Tanulmányok

Második menet

Jelentem, nehezen, de elkezdődött a második félév, lassan az is kiderül, hogy melyik órát mikor és hol tartják. 😎

Az első filozófiára még bementem, de több előadáson nem fogok részt venni, hangyányit se lett jobb, mint előző félévben. A mikrofont továbbra sem javították meg, nem tudom, mekkora beruházás lenne egy új, de talán megérné, tekintve hogy egyetlen előadó képes bekiabálni a termet, pedig ő a korrekorder.

Az egyetlen új tárgy az alkotmányjog, ami eléggé aggaszt, mivel tanulósnak tűnik, tankönyv viszont nincs, ráadásul a szemináriumvezető gyanúsan jókedvű és aranyos… Állítólag a gondolkodásra, esetmegoldásra helyezik a hangsúlyt, de kételkedem, mert ha így van, nem világos, hogy miért van az egekben a bukási arány.

A legújszerűbb élmény, hogy a tanárok mennyire megsértődtek az OMHV-s és a markmyprofessoros értékelésükön: a római jog szemináriumvezető és a latintanár is végig piti dolgokon túráztatta magát, pedig nem teljesíthetetlen dolgokat írtak nekik — ne a tanszékvezetői és tankönyvszerzői ambícióiról ömlengjen, illetve ne csak felolvassa a ragozási táblázatokat. Azért ezek komoly helyen nem irreális elvárások.

Holnap latindoga, jövő héten Simmel-referátum, szóval beindult az év, ráadásul tanulni is kéne, csak hihetetlenül lusta vagyok. Vizsgaidőszakban megfogadtam, hogy mostantól mindent rendesen meg fogok csinálni, de ki nem?

Ma volt az első pszichológia jogászoknak óra, sokkal többen vagyunk, mint vártam, de nagyon bízom benne, hogy olyan izgalmas lesz, mint amilyennek ígérték. Jelentkeztünk az első börtönlátogatásra, igaz, nem válaszoltak rá, de valószínűleg rendben van a dolog. Csoportokra kellett oszlani, nem meglepő módon én a kimaradó háromban vagyok (barátnőmmel kicsit válogatósak vagyunk…), de majd összeállunk a hiányzókkal. Egy srác elüvöltötte magát, hogy “nekem még kell két jogász, ti jogászok vagytok?”, és úgy nézett ránk, mintha éppen hatalmas szívességet tenne, nem is értem, miért nem akartunk az ő csapatába kerülni. (A kolléga amúgy bűzlött is.)

A Katonában láttam a Cigányokat, nagyon eredeti darab, szerintem érdemes megnézni. Nekem személy szerint a két felvonás közti kontraszt tetszett, azt hiszem, szociálisan eléggé érzékeny vagyok, de ez még így is felnyitotta a szememet. A darab rengeteg aktualitásra reagál, a színészek (itt is) nagyot alakítanak (Keresztes Tamás ♥ ), úgyhogy ha valakinek még nincs programja péntek estére, nagyon ajánlom. (Az csak a ráadás, hogy a rómatanár előttem ült három sorral: mikor észrevettem, ijedtemben lehajoltam bekötni a nem is annyira fűzős cipőmet, szóval nagyon örültem neki. Szerencsére nem vett észre — végig a felesége nyakában volt.)

Csütörtökön gólyabál, majd arról is írok, ha minden jól megy, nem olyan szkeptikusan, mint most tenném. 🙂

Második menet” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Szia! Akkor semmi sem változott. Olyan nosztalgikus lett hirtelen a hangulatom. A pszichológia jogászoknak óra szerintem az egyik legjobb volt az egyetemen, amire jártam.
  Az alkotmányjoggal szívni fogtok, és sokan fognak bukni belőle, főleg a lustábbjai, de van második lehetőség, sőt harmadik is, szóval át lehet vergődni rajta 😀 Egyébként, ha év közben is tanulsz és szépen benyalod a törvényeket, akkor meg lehet csinálni. Talán az állampolgári részek, meg az országgyűlési választások vannak most első félévben, de javíts ki ha tévedek. Persze mindkettőt jól megkavarták az előző években, szóval a régebbi jegyzetek elavultak, és ti lehettek az úttörők, akik az eljövendő jogászutánpótlást ellátjátok jegyzettel. A vizsga tényleg esetmegoldós volt nekünk, legalábbis az egyik fel, ahol el kellett dönteni, hogy bizonyos esetekben akkor kap-e állampolgárságot az illető, vagy sem és ezt mire alapozva (értsd melyik törvény, melyik törvénycikkére) kapja. Talán ekkor voltak a népszavazásos példák is, hogy ha ennyi meg ennyi támogatói aláírás összegyűlt, akkor lesz-e népszavazás vagy sem. Ja, és a százalékokkal is machinálni kell, hogy ügydöntő esetben például a lakosságnak hány százalékának kell megjelennie, hogy érvényes legyen.
  A latinon nem érdemes problémázni nagyon, főleg,, ha az engedékenyebb tanár csoportjában vagy 🙂 Persze készülni erre is kell valamennyit. A börtönlátogatás érdekes dolog, olyan idegborzolós, bár olyan sok helyre nem fognak bevinni titeket, de már az is érdekes, hogy a rácsokat belülről nézhetitek.

  1. Szia!

   Most már tényleg nem tudom, hová tegyelek téged, te már végeztél? 🙂

   Az úttörőség alkotmányjogból nem túl jó dolog, még tankönyvünk sincs — a régi könyv elméleti részeit lehet használni, de egyébként csak a szemináriumi feladatgyűjtemények vannak, illetve ígérték, hogy lesznek mindenféle előadásvázlatok, de abból még semmit se láttunk (a dolog valódi szépsége, hogy ha nem elég jó helyen ülsz előadáson, még jegyzetelni se tudsz, mert a Vécsey mikrofonját továbbra sem javították meg). Sajnos a magolásból érettségi táján elegem lett, de azért igyekezni fogok 😀 Idén a jogforrások, az állampolgárság és a választójog + az alapok vannak terítéken, szemináriumon úgy írunk dolgozatot, hogy még előadáson se került sorra az anyag.

   A latinnal én nagyon szerencsés vagyok, mivel középiskolában tanultam öt évig, a gond az, hogy Eilernek az jött le az értékeléséből, hogy egy rakat írásbeli leckét kell adnia, véletlenül se az, hogy rendesen le kéne adni az anyagot — nagyon sok időt elvesz, értelme viszont nincs. Ezen a héten konkrétan a római jog tk-ből kell részeket kimásolni.

   Elvileg a pszichológia jogászoknak második részével több helyre is fogunk menni, de egyelőre még semmi sem biztos, csomó helyszín egyeztetés alatt áll. A börtönlátogatásról se küldtek semmilyen visszaigazolást.

   1. Szia!

    Ha úgy vesszük, igen, végeztem. Mondjuk elvégezni nem sikerült csak az első évet. Utána több sikeres vizsgaidőszakom nem volt, a második nekifutás után áttértem a bölcsész vonalra, és jelenleg törin vagyok. Vargabetű volt, de igazából sok mindent lehet újrahasznosítani a jogi ismeretanyagból. Az már más kérdés, hogy ha rögtön törire mentem volna, akkor idén végeztem volna.

    Persze, hogy a kitaposott út a jobb. Ha vannak tapasztalatok és beszámolók, de szerintem sikerrel fogjátok venni az akadályokat (legalábbis mindenkit nem buktathatnak meg).

    A latin nem lesz olyan nagyon nehéz vizsgán. Ha sikerül összehozni egy személyes találkozót majd elmesélek egy latinvizsga sztorit 🙂 Hiteles, mert velem esett meg.

    Eddig nem néztem vissza az oldaladra így a választ is csak most láttam meg.

   2. Szia!

    Ja, értem már 🙂 Remélem, azért nem volt elvesztegetett az az idő, amit jogon töltöttél.

    Latinból nincs is vizsga 😀 Egy ideje már GYP-s irányba halad a dolog, úgyhogy nem lehet túl sokat követelni tőlünk — a sztorira attól még kíváncsi vagyok, majd a talit mailben megbeszéljük 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.