Tanulmányok

Vizsgaidőszak #1

Végeztem 🙂 Ideje volt, gyakorlatilag hozzánőttem a székemhez.

Összességében lehetett volna sokkal rosszabb is, szóval nem panaszkodom, de attól még nem volt fáklyás menet, és nem csak az én lustaságom, felkészületlenségem miatt.

Azt beszélik a Pázmányon, hogy az ELTE-n akármennyit tanulsz, mindenből megbuktatnak (ezt onnan tudom, hogy az egyik volt osztálytársam pázmányos) — ez így nem igaz, de sajnos azt el kell ismerni, hogy a jegynek az ember tudásához elég ritkán van köze.

Összefoglaló:

Statisztika: A közhiedelemmel ellentétben teljesíthető, sőt gyakorlat nélkül is teljesíthető, de semmi több — iszonyatosan megkönnyebbültem, hogy átmentem, de ettől még nem lesz fair, hogy a vizsga fele számolás, mikor a fél évfolyamnak nincs szemináriuma, és köztudottan nem az élmatekosok járnak jogra.

Jogi alaptan: Elég sokat elmond, hogy 50 ember írásbelivel és szóbelivel együtt másfél óra alatt levizsgázott a tanár, és ez nem rekordidő. A jegyemnek kb. semmi köze nem volt a tudásomhoz, a beugrómat nem olvasta el (szemem láttára csak random vonalakat húzott rá), aztán megkérdezte, húztam-e tételt (nem voltak kitéve…), majd közölte, hogy négyes. Hogy miért nem egyes vagy ötös, az nem derült ki — képzelem, azok hogy érezhetik magukat, akik antipatikusak voltak, és belőlük lett a bukási statisztika.

Római jog: Korrekt volt a vizsga, már tudom, hogy azért utálja mindenki, mert ez az egyetlen tárgy, amit igazán rendesen számon kérnek, és nem lehet se rizsázni, se kicsalni. Féltem tőle, hülyére tanultam magam, nem volt valami jó élmény, de a mítosz a tárgy körül eloszlott.

Alkotmánytörténet: Elszúrtam a felkészülési időt, úgy mentem el, hogy a forrástételeket csak átolvastam, de az is felesleges volt — elmondtam az első két mondatot, utána a tanárnak jó gondolatai támadtak, elbeszélgetett magával, végül észbe kapott, kérdezett egy másik tételbe tartozót, és négyest adott. JAT-tal összevetve valószínű, hogy 4-es fejem van.

Politológia: A kincstári jegyzetet másfélszer ha elolvastam, ötöst kaptam — elég érdekes, hogy nincs követelmény, mikor akár hasznos tárgy is lehetne, a statisztikajegyért viszont vérrel és verejtékkel kell fizetni.

Közgazdaságtan: Szeretem ezt a tárgyat, szóval elfogult vagyok — sokaknak hatalmas nehézséget jelent (értsd 2-3x kell felvegyék), szerintem teljesíthető. Ehhez hozzátartozik, hogy az én szemináriumvezetőm jó volt, és jártam előadásra, illetve tanultam rá, de nem kell megijedni tőle. A zavaró rész az, hogy szemináriumon 1 ponton múlt az ötös, a vizsga viszont hármas lett — a két követelmény nincs összhangban.

Filozófia: Ezen még mindig ki vagyok akadva. Beszélték, hogy a mi tanárunknál lehet puskázni, de erre azért nem gondoltam — gyakorlatilag arról van szó, hogy mindenki szinte nyíltan kimásolja a telefonjából a tételt a majd egyórás felkészülési idő alatt, aztán felolvassa, és ötöst kap. Esetleg ha belekérdez a tanár, négyest, mert nem tud válaszolni. És ott van persze a maradék (ti. én), aki inkább a fejét használná, és mérhetetlenül felkészületlennek tűnik a többiekhez képest, és rossz jegyet kap. Nem arról van szó, hogy jobbat érdemeltem volna, egynapos tanulástól nem kell csodát várni, hanem arról, hogy ez így nagyon nem fair.

Összességében végig rettegtem, hogy megbukok, és ezt sikerült elkerülni, úgyhogy boldog vagyok, de az átlagommal egyelőre inkább nem büszkélkednék. Remélem, lassan minden érintett kilábal a vizsgaidőszakból 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.