Tanulmányok

Nyolc év

Tegnap este írtam egy több ezer szavas bejegyzést, amiben részletesen kifejtettem, hogy milyen sok szempontból volt borzalmas az a nyolcosztályos gimnázium, amit fél életemben boldogítottam, így kezdődött:

Nyolc évig tanultam ugyanabban a gimnáziumban, ami megérdemel egy hosszú bejegyzést most, hogy leérettségiztem. Sokat gondolkodtam rajta, hogy mi legyen benne a posztban és mi ne, végül arra jutottam, hogy teljesen őszinte leszek, de nevek nélkül, aki rájön, hogy hova jártam, az legalább tudni fogja, hova ne írassa be a gyerekét.

Ahogy befejeztem az írást, rájöttem, hogy csupa olyan dolgot mondtam el, amit akkor se lehet felfedni, ha már nem oda járok, akkor se, ha a többségnek fogalma sincs, hogy ki vagyok. Bizonyos eseteket, helyzeteket egyszerűen nem lehet, nem szabad leírni vagy kevésbé bizalmas ismerősöknek elmondani, úgyhogy öncenzúrát gyakoroltam, és kitöröltem az egészet — nem hiányzik a baj, szerintem másnak se, különben tele lenne az internet érzékletes élménybeszámolókkal, ehelyett csak pár van (mondjuk azok is 10+ évvel az illetők érettségije után készültek, viszont azon is el lehet gondolkodni, hogy milyen trauma kell ahhoz, hogy az ember ennyi évvel később rászánja magát egy kirohanásra a nevét is vállalva).

A részletes beszámoló helyett inkább a fő benyomásaimat foglalnám össze: az ideológiai agymosástól több barátommal együtt nem tudtunk eltekinteni az utolsó 2-3 évben, így minden nehezebb volt, ráadásul továbbra is mindent egyedül, otthon kellett megtanulni, esetleg magántanárral, ami rengeteg időt és energiát felemésztett — 12.-ben ehhez jött még a rengeteg felesleges rongyrázás, a szalagavató és társai, 11.-ben pedig diáknapot kellett szervezni, ami feleakkora kicseszés se volt, mint a szalagavató, de akkor és ott épp elég problémát okozott.

Örülök-e, hogy ide jártam? Nem, de sokkal rosszabb is lehetett volna: nálunk sosem voltak drogosok, titokban dohányzók, verekedők vagy tolvajok, csak éppen teljesen élhetetlen volt a környezet, és a tanárok többsége nem képviselte azokat az alapvető értékeket, amikben én hiszek, mint a tisztesség, őszinteség vagy lelkiismeretesség. Volt egy szuper latintanárom, egy még annál is jobb magyartanárom, egy rendes, pontos, kiváló töritanárom, és az utolsó két évben egy sajátos, de emberileg jó másik magyartanárom, illetve sikerült néhány barátot szerezni — ez a jó része, emiatt nem változtatnék, ha visszamehetnék az időben, ismét ide íratkoznék be, viszont 12.-ben magántanuló lennék, vagy már 10-ben iskolát váltanék (akkor fajutak el a dolgok).

Az iskola szellemisége (konzervatív, jobboldali, “keresztény”, nacionalista) nem nekem való volt, és úgy gondolom, hogy a tanároknak nem feladatuk a politikai nézetüket hirdetni az órákon, de elhamarkodott lenne azt mondani, hogy senki se érezheti magát jól az iskolámban: aki ezekkel az irányelvekkel egyetért, és nem bánja, hogy tanulmányi téren önerőből kell boldogulnia, annak egyenesen kellemes hely.

A tanulság: könyörögve kérek mindenkit, hogy ha iskolát választ a gyerekének, ne csak azt nézze meg, hogy milyenek a statisztikák, a tanárokat és az iskola szellemiségét is vegye figyelembe, még akkor is, ha a gyerek még csak 5.-es lesz.

Mielőtt valakiben felmerülne, hogy az iskola és a tanárok szapulásával kompenzálom, hogy nem tudtam teljesíteni: az elmúlt években kitűnő tanuló voltam, rendszeresen kaptam nevelőtestületi dicséretet, két különdíjban is részesítettek a versenyeredményeimért, és idén az OKTV eredményemért megkaptam az iskola legmagasabb kitüntetését. A gond az, hogy ez a nyolc év, különösen az utolsó három, abból is a 12. teljesen kikészített, és nem csak engem: az egyik barátnőm, az iskola zsenije egyik napról a másikra magántanuló lett, mert többet nem bírt bejönni az iskolába.

Ez a szelídített, rövidített, visszafogott változat, el lehet képzelni, mit írtam a másikba. 🙂

Örülök, hogy vége, remélem, az egyetem sokkal, de sokkal jobb lesz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.