Olvasás · Tanulmányok

Lassan, de biztosan

Ma voltam a suliban, és gyakoroltam a némettanárral, aki vizsgáztatni fog — jó élmény volt, nagyon kedves, segítőkész, és tökéletesen érthetően beszél, ráadásul azt mondta, hogy nem lesz semmi gond 🙂 A magántanárom elég gyenge iskolában tanít, emiatt fenntartásokkal fogadom a dicséreteit, de a másodvélemény megnyugtatott.

A magyarral mondhatni sehogy se állok, pedig az a vizsga is kedden lesz (reggel nyolckor 😦 ). Idén néhány baráttal csináltunk egy FB csoportot, összesen nyolcan voltunk 40 tételre, és megegyeztünk: az egyik lánynak a nővére itt érettségizett pár éve, tőle megkaptunk 18 nyelvtantételt a 20-ból, viszont az irodalmat fel kellett osztani. Én még év közben kidolgoztam 8-at, a többiek pedig vállalták a maradékot: a határidő vasárnap volt, sok tétel mégis csak hétfőn, kedden került elő, és voltak tételek, amikre kijelentették, hogy azt nem csinálják meg, mert ahhoz kaptunk jegyzetet — ja, csak fél éve azt hangsúlyozza a tanárnő, hogy a jegyzet, amit ő csinált, nem elég, kell az órai anyag is.

Szóval tegnap megcsináltam még négy tételt, ami részemről összesen 12, vagyis több mint az összes irodalomtétel fele, pedig 8-an voltunk. Nem sajnálom tőlük, és örülök a tételeknek, amiket kaptam, nagy könnyebbség (főleg a nyelvtan), csak éppen nem ezt beszéltük meg: ha előre szólnak, hogy amihez van rendes anyag, azt már nem is tartják kidolgozásra méltónak, nem tegnap kezdek foglalkozni vele. A tanulság persze eljutott az agyamig, korábban is annak megfelelően dolgoztam, csak mivel ebben az egyezségben, csoportban közeli barátok és egyébként megbízható emberek voltak, azt hittem, ez egyszer kivételt tehetek, és hagyatkozhatok rájuk. Hát nem.

Hogy valami jót is mondjak: elindult az íróiskolás FB csoport, ismerkedünk 🙂

Csomó könyvheti beszámolót olvastam, és most még jobban sajnálom, hogy nem tudtam elmenni. A múlt héten elolvastam a Gyászt, az 1984-et és a Szigeti veszedelmet, viszont az Egy polgár vallomásai már nem fért bele, úgyhogy lesz egy tétel, amihez nem olvastam a művet — tipikus, hogy 8 év alatt egyetlen kötelezőt nem olvasok el, és az kell az érettségire. Jó lenne egy moly app androidra, sokkal kézre állóbb lenne telefonon jelölgetni, hogy hol tartok egy-egy regényben.

Lényegi kiegészítés, mert a fontos dolgok mindig csak utólag jutnak eszembe: a töri emelt szóbelimre 100%-ot kaptam, így 92% a végeredmény 🙂 (Arról, hogy igazságosak-e, inkább ne beszéljünk: a szóbeli eredményem azt jelzi, hogy a kérdéseket, amikre nem tudtam válaszolni, nem vették figyelembe, több ismerősömnél viszont nagyon is megnyomták a ceruzát…)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.